Pasi Ruhanen, Pekka Järvinen
(julkaistu Bittivuoto.netissä vuonna 2002)
Näimme legendaarisen BBS-järjestelmän MBnetin entisen sysopin Jouni Heikniemen Assembly 2002:ssa, ja pyysimme hänet pikaiseen haastatteluun. Heikniemi suostui valottamaan meille hieman MBnetin historiaa.
Jouni toimi sysopina vuodesta 1995 aina purkin kesäkuussa tapahtuneeseen sulkemiseen saakka. Aivan aluksi tiedostovastaavana toiminut Heikniemi oli kaikkein aktiivisimmin purkin parissa puuhaava toimituksen jäsen, ja sen johdosta hänet valittiin sysopin virkaan.
MBnet avattiin vuoden 1994 loppupuolella, ja sen laitteistokokoonpanoon kuului AST:n 486. Jokaiselle nodelle oli silloin oma kone, mutta myöhemmin tekniikan edistyessä jokainen kone huolehti neljästä. Ihan aluksi nodeja oli 20, ja parhaimmillaan jopa 250. Suuri nodemäärä johti siihen, että MBnetiä alkoi olla vaikea hallita. Palvelun lopettaessa alkukesästä sitä pitivät pystyssä viisi neljänodellista konetta ja iso räkki modeemeja.
Kun MBnetille aikoinaan valittiin purkkisoftaa, markkinoilla oli kaksi merkittävää sellaista: kotimainen SBBS ja amerikkalainen PCBoard. Jälkimmäinen valittiin softaksi, koska se oli kaupallinen ja näin ollen sille sai parhaan käyttötuen.
MBnetin fyysinen sijainti oli Helsingin Pitäjänmäki. Vaikka pohjalla oli laajalti käytetty tuttu PCBoard, niin pintapuolisesti MBnet oli muiden purkkien käyttäjille aivan uniikki. Valikot oli suunniteltu itse, ja omaa koodia oli mukana usean megatavun verran. Jouni painotti tässä välissä, että se osoittaa PCB:n olevan hyvin kustomoitavissa omiin tarpeisiin sopivaksi.
Jounin vastuualueisiin kuuluivat yleinen järjestely, fileopin toimet ja myöhemmin myös ryhmäkeskustelun sheriffinä toimiminen. Kulta-aikoinaan MBnetiin kirjoitettiin useita tuhansia viestejä päivässä, ja siitä Heikniemen karkean arvion mukaan 90 prosenttia kulki etäluvun kautta. Vaikka käyttäjiä oli paljon, niin suurempia häiriköintitapauksia ei päässyt esiintymään. Käyttäjätietokannan hallinta oli helppoa, koska maksullisen linjan käyttäjiä lukuunottamatta kaikki olivat tilaajia.
MBnetin oma messupaljous riitti hyvin kattamaan omat tarpeet. Mihinkään viestinetteihin ei sen takia siis liitytty. Suunnitelmissa tosin oli mahdollisuus vastaanottaa postituslistoja, mutta sitä ei koskaan toteutettu. Vuonna 1996 MBnet alkoi tarjota käyttäjilleen sähköpostipalvelua. Toiminnon taustalla oli amerikkalainen KSPMail-ohjelmisto, joka tuki SMTP:tä. Siinä oli omat puutteensa, kuten viestien perillemenon hitaus, ja sen takia MikroBitin porukka joutui parantelemaan sitä omin käsin.
PCBoardin kehittänyt yhtiö ajautui ongelmiin kesäkuussa 1997. Ohjelmiston kehitys ja tuki loppuivat siihen, mutta MBnetille se ei tuottanut vaikeuksia. Purkkia saattoi edelleen laajentaa, koska MikroBitillä oli ainoana maailmassa massiivinen tuhannen noden lisenssi. Oma porukka jatkokehitti ohjelman toiminnallisuutta edelleen. Muita ohjelmistoja ei harkittu, koska niistä ei ollut kokemusta ja niin suuren palvelun tapauksessa siirto olisi ollut liian mittava prosessi.
Kysyessämme, koska MBnetin käyttäjämäärät alkoivat hiipua netin jyrätessä purkit alleen, Jouni ei osannut sanoa tarkkaa aikaväliä. Aluksi laskuun vaikutti myös HPY:n nk. flat raten poistuminen. Vuoden 1998 loppupuolella se kuitenkin alkoi toden teolla, ja hitaasti käyttäjät alkoivat siirtyä purkista pois. Vielä vuonna 2001 mukana oli viestialueilla joitakin harvoja käyttäjiä, mutta ennen lopettamista hekin olivat kaikonneet.
Kesäkuussa sitten tapahtui se lopullinen sulkeminen, sillä MBnetin iäkkääksi käynyt purkkikokonaisuus kitui käyttäjien puutteessa. Sulkemisillaksi tuli paikalle joukko entisiä ylläpitäjiä, ja MBnetin tarina päättyi juhlallisesti punaisen katkaisimen painallukseen tutun porukan läsnäollessa.
Heikniemi päättää haastattelun toteamalla, että hänellä on siviilipalvelusta jäljellä enää neljä päivää. Sen jälkeen hän astuu takaisin päivätyöhönsä MikroBitin sähköisten palvelujen päällikkönä. Media on vaihtunut Internetiin, mutta työ on edelleen samankaltaista.